Producenci żywności zasypują nas gotowymi daniami dla dzieci. W sklepach nie brakuje słoiczków z jedzeniem. Czy gotowe dania są zdrowe?
Żywność dla niemowląt czyli jedzenie ma znaczenie
Nasze pociechy potrzebują witamin i składników mineralnych do prawidłowego rozwoju. Pierwsze tygodnie życia dziecka są bardzo ważne dla jego przyszłego zdrowia całego organizmu. W okresie niemowlęcym, wraz z wzrostem dziecka wprowadzamy do diety nowe pokarmy. Robimy to stopniowo, aby organizm niemowlaka mógł przystosować się do nowych substancji. Przecier z marchewki czy jabłuszka to tylko niektóre z dań, znajdujących się w jadłospisie dziecka. Wybierając warzywa i owoce, warto zadbać o ich źródło pochodzenia. Najlepsze są bowiem te ekologiczne. Na rynku nie brakuje skażonych zanieczyszczeniami i chemicznymi nawozami warzyw i owoców, z których przygotowywane są dania dla dzieci.
Czy gotowe dania są zdrowe?
Nie każda mama ma możliwość przygotowania swojemu dziecku zdrowego posiłku w domu. Producenci kuszą gotowymi słoiczkami, które według nich zawierają zdrowe składniki i prawdziwe bogactwo warzyw i owoców. Według specjalistów od żywienia dzieci, najzdrowsze jest to jedzenie, które przeszło najkrótszą drogę do talerza. Czyli nie zostało poddane długiemu procesowi obróbki i przechowywania. Wychodzi na to, że najlepsze są dania przygotowane samodzielnie. Ile z nas wychowało się na domowych zupkach? Dlaczego gotowe słoiczki nie są najlepsze? Warzywa i owoce, które trafiają na produkcję są bardzo często zbyt długo przechowywane. W ten sposób tracą swoje wartości odżywcze. Do tego dochodzi obróbka w postaci mycia, obierania, gotowania i rozdrabniania. Każdy etap przechodzi mnóstwo testów, co także rozkłada się na coraz dłuższy czas. Zanim pokarm trafi do słoiczka oraz do sklepu, jego zawartość witamin ulega zmianie. Wielkim minusem jest także konsystencja. Prawie wszystkie dania tego typu mają jednakowy wygląd i smak. Dziecko nie może więc nabyć umiejętności gryzienia czy rozpoznawania smaków oraz aromatów. To także istotny element jego rozwoju, o którym musimy pamiętać.
Gotowe dania to komfortowe i funkcjonalne rozwiązanie podczas podróży, kiedy warunki nie pozwalają nam na ugotowanie posiłku dla niemowlęcia. Jeśli tylko mamy możliwość oraz chęci, o wiele zdrowsze będzie karmienie naszej pociechy domowymi zupkami i przecierami. Słoiczki niech pozostaną wersją awaryjną a nie codzienną formą żywienia dziecka.
Katarzyna Antos