Składniki
- 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
- 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
- zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, suszony majeranek)
- 1 kubek łuskanej czerwonej soczewicy BIO
- 200 g boczku wędzonego
- ½ małej cebuli
- ząbek czosnku
Opis wykonania
(bez jajek, bez mleka krowiego)
Opłukać soczewicę, nie trzeba jej wcześniej moczyć
Ugotować wywar z żeberek, dodać umytą soczewicę i gotować ok. 15minut
Dodać marchew, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opcjonalnie także kostkę bulionu, gotować 10 minut
Dodać pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i gotować do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolać przegotowanej, gorącej wody, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników /soczewica zupełnie się rozgotuje/
Doprawić krem do smaku solą i pieprzem, dodać suszony majeranek a zmiażdżony ząbek czosnku na sam koniec gotowania