Składniki

  • 3 litry esencjonalnego wywaru z żeberek wieprzowych i warzyw (marchew, liść pora, korzeń pietruszki)
  • 4 większe ziemniaki, umyte, obrane i pokrojone w drobną kostkę
  • ½ umytej obranej i startej (grube oczka) marchwi
  • zioła i przyprawy do smaku (kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, listek laurowy, natka pietruszki, sól morska, pieprz, suszony majeranek)
  • 1 kubek łuskanej czerwonej soczewicy BIO
  • 200 g boczku wędzonego
  • ½ małej cebuli
  • ząbek czosnku

Opis wykonania

(bez jajek, bez mleka krowiego)
Opłukać soczewicę, nie trzeba jej wcześniej moczyć
Ugotować wywar z żeberek, dodać umytą soczewicę i gotować ok. 15minut
Dodać marchew, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu, opcjonalnie także kostkę bulionu, gotować 10 minut
Dodać pokrojone drobno ziemniaki, startą marchew i gotować do miękkości ziemniaków. W razie konieczności dolać przegotowanej, gorącej wody, tak by uzupełnić ilość płynu, który wyparował podczas gotowania zupy
Boczek pokroić w plasterki, pozbawić skórki, chrząstek i pokroić w drobną kostkę
Na rozgrzanej małej patelni przyrumienić boczek z drobno posiekaną cebulą, dodać go do zupy i gotować do miękkości wszystkich składników /soczewica zupełnie się rozgotuje/
Doprawić krem do smaku solą i pieprzem, dodać suszony majeranek a zmiażdżony ząbek czosnku na sam koniec gotowania