Składniki
- marchew
- pół pietruszki
- kawałeczek selera
- por
- 1 duży ziemniak albo 2 małe
- kostka rosołowa lub kawałek piersi z kurczaka
- sól,pieprz
- trójkącik sera topionego
- 3 łyżki drobnego makaronu („ziarnka ryżu lub zacierki”)
- 3 łyżki śmietanki 12% lub pół szklanki mleka
- łyżka siekanej zielonej pietruszki
Opis wykonania
1. Na tarce jarzynowej lub w malakserze zetrzyj marchew,pietruszkę i seler.Dodaj pokrojony w plasterki ziemniak i por oraz pokrojoną drobno pierś kurczaka lub kostkę rosołową i 2 szklanki wody.Gotuj wszystko razem 10 minut.
2. Dodaj do zupy makaron,sól oraz pieprz.Gotuj aż makaron będzie miękki.
3. Do gotowej zupy dodaj pokrojony drobno,topiony ser i mieszaj aby się rozpuścił.
4.Dodaj śmietankę lub mleko,wymieszaj posyp zieloną pietruszką.
Smacznego!