Składniki
- dynia średniej wielkości lub 2 małe
- kostka rosołowa (warzywna lub roślinna)
- 1 łyżka curry
- marcherka
- łyżeczka imbiru
- łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Opis wykonania
Dynię kroimy na pół, wyciągamy pestki i włókna. Obieramy ze skórki, choć młode, bardzo świeże dynie można gotować ze skórką. Każdą połówkę kroimy na ćwiartki, zalewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz. Dodajemy pozostałe przyprawy. Kiedy dynia jest miękka, wyłączamy gaz. Rozdrabniamy ją mikserem, dodajemy oliwę, mieszamy.
Podajemy na ciepło z grzankami z masłem ziołowym lub czosnkowym, można posypać szczypiorkiem do smaku. Czasem dodajemy zeszkloną na patelni cebulkę na dno talerza.