Składniki
- 200 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 225 g kremowego serka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- starta skórka i sok z połówki cytryny
- mały ząbek czosnku, obrany i wyciśnięty
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżka drobno posiekanej bazylii
- łyżka drobno posiekanej trybuli
- 4 drobno posiekane dymki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Opis wykonania
Umieszczamy wszystkie składniki w robocie kuchennym lub mikserze i miksujemy metodą pulsacyjną. Przyprawiamy dip do smaku.
Podajemy schłodzony z crudités, chipsami z tortilli lub innymi. Dip jest również idealny do nadziewania tortilli.
Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem przez jeden dzień.
WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem podstawowym, ale zastępujemy jogurt lub kwaśną śmietanę jogurtem sojowym oraz serek śmietankowy serkiem sojowym lub miękkim,jedwabistym tofu. Zmniejszamy ilość oliwy do łyżki, ponieważ do wersji bezmlecznej potrzeba mniej płynu.