Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaki (500 g)
  • sól jodowana
  • 1 rzodkiewka
  • pęczek szczypiorku
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 6 czubatych łyżek chudego sera
  • 2 łyżki świeżego sera o małej zawartości tłuszczu
  • 4 łyżeczki chrzanu grubo zmielony pieprz

Opis wykonania

1. Ziemniaki umyć i gotować ok. 20 minut w osolonej wodzie.

2. Rzodkiewki obrać i drobno zetrzeć. Szczypiorek i pietruszkę opłukać, osuszać, posiekać.

3. Twaróg, świeży ser, chrzan, rzodkiew, szczypiorek i pietruszkę wymieszać za pomocą trzepaczki. Masa powinna mieć kremową konsystencję – jeśli będzie trzeba dodać troszkę gazowanej wody mineralnej. Przyprawić solą i pieprzem.

4. Ziemniaki odcedzić, podawać bez obierania z twarogiem i chrzanem.

Smacznego!!!