Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- średnia cebula
- szklanka pokrojonego w kostke sera cheddar(10-15 dag)
- sól, pieprz
- 2 łyżki startego żółtego sera
Sposób przygotowania
1. Obierz i ugotuj ziemniaki. Przeciśnij je przez praskę do ziemniaków. Dodaj półtorej łyżki masła oraz sól i pieprz do smaku.
2. Jak najdrobniej posiekaj cebulę i dodaj ja do masy ziemniaczanej.
3. Dodaj pokrojony ser i dokładnie wymieszaj masę.
4. Pozostałym masłem wysmaruj żaroodporne naczynie do zapiekania, przełóż do niego masę, wierzch zapiekanki wyrównaj łyżką i posyp tartym serem.
5. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180stopni C.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4