Składniki
- 6 dorodnych porów
- 40dag szynki w plasterkach
- 3/4 szklanki startego parmezanu
- 3/4 szklanki mleka
- 4 jaja
- sól,pieprz
- łyżeczka masła do wysmarowanie naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania
1. Pory oczyść przekrawając na pół wzdłuż,odkrój zieloną częsć ,białą pokrój w cienkie paseczki.
2. Zagotuj 2 litry lekko osolonej wody i gotuj w niej pory 3 minuty, po czym odcedź.
3. Płaskie naczynie żaroodporne posmaruj masłem, ułóż cienką warstwę odgotowanych porów, na niej plasterki szynki, znów pory i znów szynkę.Ostatnią warstwą powinny być pory.
4. Wymieszaj mleko z parmezanem, jajkami,solą oraz pieprzem i zalej zapiekankę. Piecz 20 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 30 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6