Składniki
  • 6 dorodnych porów
  • 40dag szynki w plasterkach
  • 3/4 szklanki startego parmezanu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • sól,pieprz
  • łyżeczka masła do wysmarowanie naczynia żaroodpornego
Sposób przygotowania

1. Pory oczyść przekrawając na pół wzdłuż,odkrój zieloną częsć ,białą pokrój w cienkie paseczki.

2. Zagotuj 2 litry lekko osolonej wody i gotuj w niej pory 3 minuty, po czym odcedź.

3. Płaskie naczynie żaroodporne posmaruj masłem, ułóż cienką warstwę odgotowanych porów, na niej plasterki szynki, znów pory i znów szynkę.Ostatnią warstwą powinny być pory.

4. Wymieszaj mleko z parmezanem, jajkami,solą oraz pieprzem i zalej zapiekankę. Piecz 20 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku.

Smacznego!!!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 30 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 6

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.