Składniki
- 2 łyżki oleju roślinnego bez śladowych ilości odrzechów
- 140 g młodych pieczarek
- 2 pory – pokrojone w cienkie plasterki
- 600 ml bulionu z kurczaka
- 150 ml wytrawnego białego wina
- listek laurowy
- 2 marchwie pokrojone w plastry
- 1 kg filetów z kurczaka – pokrojonych na małe kawałki
- 3 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- pół łyżeczki posiekanego tymianku
- porcja kruchego ciasta w wersji bez jajek i orzechów
- roztrzepane jajko
Opis wykonania
Dieta bez orzechów:
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić pieczarki i smażyć 5 minut. Przełożyć pieczarki na talerz. Wrzucić do rondla pory i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć na talerz.
Wlać bulion, białe wino, dodać listek laurowy i marchew, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Dodać kurczaka i gotować kolejne 5 minut. Przełożyć kurczaka i marchew na talerz.
W małej misce zmieszać mąkę kukurydzianą z czterema łyżkami płynu od gotowania i dokładnie wymieszać. Przelać do rondla i gotować sos 3 minuty, aż zgęstnieje. Doprawić i zdjąć z ognia.
Przełożyć kurczaka, warzywa i sos do głębokiego naczynia do zapiekanek. Dodać tymianek.
Rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wyciąć z ciasta “pokrywkę”. Rozwałkować obrzynki i wyciąć pas szerokości centymetra i długości pozwalającej wyłożyć krawędzie naczynia.
Zwilżyć krawędzie wodą i przykleić pasek ciasta. Zwilżyć pasek ciasta wodą. Ostrożnie położyć “pokrywę” z ciasta i docisnąć do paska, okalającego naczynie, np. widelcem. Na środku zrobić mały otwór, by para miała ujście. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem.
Piec około 40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i będzie gorąca.
Uwaga na bulion w kostkach, który może zawierać śladowe ilości mleka lub glutenu.
Dieta bez produktów mlecznych i orzechów:
Postępować zgodnie z przepisem, ale użyć porcji ciasta kruchego w wersji bezmlecznej.
Dieta bez jajek i orzechów:
Postępować zgodnie z przepisem. W przypadku glazury zastąpić jajko dwiema łyżkami mleka lub, jeżeli glazura ma być bardziej błyszcząca, wykorzystać poniższy przepis na bazie żelatyny.
Wlać dwie łyżki wody do małej miski i wsypać do niej łyżkę żelatyny. Zostawić na pięć minut, by napęczniała, po czym wstawić miskę do naczynia z wodą gotującą się na wolnym ogniu i mieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Posmarować ciasto pędzlem, dbając o to, by glazura nie gromadziła się we wgłębieniach.
Dieta bez glutenu i bez orzechów:
Postępować zgodnie z przepisem, wykorzystując porcję bezglutenowego kruchego ciasta. Ciasto bezglutenowe będzie nieco żółte z uwagi na użycie mąki kukurydzianej.