Składniki

  • 30-40 dag kaszy gryczanej
  • 20 dag sera typu rokpol (lub innego sera z przerostem niebieskiej pleśni)
  • 20 dag sera feta
  • 40 dag pieczarek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • suszone zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Opis wykonania

1. Schłodzony ser (rokpol i feta) pokroić w kostkę. Kaszę wypłukać, zalać wrzątkiem tak, by przykryła ja 2 cm warstwa wody. Dodać łyżkę masła i sól, gotować około 10 minut następnie przykryć i odstawić na 30 minut, aby kasza napęczniała.

2. Oczyścić grzyby: połowę pokroić w plasterki i odłożyć. Pozostałe zetrzeć na tarce i podsmażyć z solą na łyżce masła. Kaszę przełożyć do miseczki, dodać ser i podsmażone pieczarki i roztrzepane jajka. Wymieszać. Masę przyprawić ziołami, serem i pieprzem.

3. Masę przełożyć do wysmarowanego dobrze masłem i wysypanego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Wygładzić. Na wierzchu rzędami ułożyć pozostałe plasterki pieczarek. Oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami. Zapiekać około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!!!