Składniki
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 mały dojrzały banan (zachować kilka plasterków do ozdoby)
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1/4 szklanki napoju ryżowego
- kostka gorzkiej czekolady
- masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Banana miażdżymy na puree po czym dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Dorzucamy płatki owsiane, kakao, mleko ryżowe lub sojowe i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Gotową mieszankę wykładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem orzechowym i pieczemy ok.30-35 minut aż powierzchnia płatków lekko się przypiecze. Upieczoną owsiankę dekorujemy plastrami banana i wiórkami czekolady. Podajemy jeszcze gorące.
Ervisha
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 40 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1