Zamienniki jaj
Ale w każdej kuchni nie sposób sobie wyobrazić większości wypieków, a także wielu dań obiadowych bez jaj.
Sklepy ze zdrową żywnością oferują od lat zamienniki nie tylko całych jaj, ale i samych białek jajka.
Warto wiedzieć, że w zależności od tego, do czego ma nam służyć jajko jest niemało zamienników, które poradzą sobie z godnym zastąpieniem jaj w przygotowywaniu popularnych potraw.
Skoro prawdziwy włoski makaron to taki bezjajeczny – nie powinniśmy żałować, że te wielojajeczne, żółte, typowo polskie, są dla nas niedostępne. Podobnie niemało w sprzedaży jest bezjajecznych ciast, majonezów i sosów oraz batoników owocowo-orzechowych. Wystarczy wnikliwie zainteresować się ofertą na sklepowych półkach i powinniśmy zaskoczyć się szerokim wyborem.
Dania bezjajeczne są zdrowe
Co ważne dania bezjajeczne są zdrowsze też przez to, że mają mniej cholesterolu i tłuszczu, zatem powinny być godne uwagi wśród wszystkich osób na diecie, liczących restrykcyjnie kalorie.
Zamiast jaj można stosować zamiennie np. do mąki –
- do spulchniania – proszek do pieczenia z wodą w proporcjach 1:2
- do zagęszczenia – mleko i śmietankę sojową lub sojowy budyń, puree bananowe, beszamel z tofu lub mączki chleba świętojańskiego
- do glazurowania – lukier żelatynowy czy syrop z cukru
- do rozrzedzania – sok jabłkowy (1 jajo = 6 łyżek soku) lub przecier brzoskwiniowy (1 jajo = 4 łyżki przecieru)
- by nadać puszystość – proszek do pieczenia lub soda oczyszczona z octem jabłkowym
(AZ)