Substytut sera
Otrzymywane na bazie melasy płatki drożdżowe skutecznie zastąpią ser, jeśli umiemy je wypatrzeć w sklepie ze zdrową żywnością. Mają aromat seropodobny, do tego smakują słodkawo i nawet kolorem dorównują serom żółtym.
Nadają się do sosów, pizzy czy lasagne, zapiekanek np. ziemniaczanych, a nawet do grzanek z serem (tu warto zrobić pastę do grzanek z płatków wymieszanych z bezmleczną margaryną).
ZAMIENNIKI
- mleka krowiego czy koziego – mleka sojowe, ryżowe, owsiane, orzechowe, sezamowe, z groszku
- serów – płatki drożdżowe, tempeh z soi (na zdjęciu), soja, ryż, tofu
- masła – soja i margaryny bezmleczne
- śmietany – mleczko kokosowe lub śmietany sojowe
- twarogu – twarożek sojowy
- jogurtów – ich odpowiedniki sojowe lub owsiane
- lodów – lody sojowe lub owsiane
Koktajle owocowe można przygotowywać łącząc powyższe zamienniki mleka z miodem i sokiem owocowym (jabłkowym) albo łącząc tofu w równych proporcjach z owocami np. egzotycznymi jak mango i ananas, dodając miód i naturalny ekstrakt z wanilii.
Mleka orzechowe, migdałowe czy sezamowe można zrobić samemu z dodatkiem wody, miodu, miksując ziarna z wodą blenderem.
Wiele potraw tradycyjnej kuchni japońskiej jest zalecanych przy tym rodzaju alergii pokarmowej.