Orzechy to nie tylko te solone czy w składzie batonów lub lodów, ale również dodatek do sałatek, batonów energetycznych (z ziaren zbóż), ciast, dań chińskich i kuchni azjatyckiej, rozmaitych farszy, herbatników, wegetariańskich kiełbas, marcepanu, nugatu, pasztetów, płatków śniadaniowych czy niektórych sosów.
Dzieci uwielbiają masło orzechowe, ale już w okresie łonowym mogą nabawić się alergii na orzechy, gdy spożywa je matka.
Oleje z orzechów mogą być nieszkodliwe dla alergików, pod warunkiem, że są rafinowane.
Bezpieczne orzechy
Są wśród orzechów takie, których nie klasyfikuje się jako orzechów i mogą być bezpiecznie spożywane przez alergików – to orzechy kokosowe i gałka muszkatołowa. Przezorni starają się unikać także ich, można je zastąpić np. suszonymi owocami.
Substytuty w diecie
- do orzechów ziemnych i drzewnych – orzechy pinii lub nasiona sezamu, dyni i słonecznika, suszony kokos do ciast i kruszonek
- do oleju z orzechów – oleje roślinne, oliwa, oleje z nasion (mix bezsmakowego z sezamowym dobrze zastępuje olej z orzechów włoskich)
- do posypek z orzeszków ziemnych – ryżowe krakersy, sezam, dynia, siemię lniane, orzechy pinii, prażony owies, wiórki kokosowe
Warto wiedzieć
Bardziej aromatyczne są nasiona i orzechy pinii uprażone. Jeśli chcemy stworzyć chrupki dodatek do gotowanych warzyw lub sałatek to możemy też przesmażyć drobno posiekany czosnek z bułką tartą.
(AZ)