Pierwszy kontakt organizmu pobudza układ immunologiczny do produkowania przeciwciał, zaś drugi doprowadza do reakcji antygenu z przeciwciałem powodując anafilaksję. Kilka lat temu po wstrząsie anafilaktycznym zmarła znana aktorka Ewa Sałacka.
Wstrząs może nastąpić po
- ukąszeniu przez węża, owady (komary, osy, pszczoły)
- spożyciu niektórych leków hormonalnych
- po przyjęciu niesterydowych leków przeciwzapalnych, leków przeciwbólowych, chemioterapeutyków, dożylnym przyjęciu gentamycyny penicyliny
- zastosowaniu kontrastów radiologicznych
- po wstrzyknięciu surowicy przeciwtężcowej i przeciw innym chorobom zakaźnym
- zjedzeniu owoców (gruszek, bananów)
- zjedzeniu maku czy orzechów
- zjedzeniu białka jaj, dorszy, frutti di mare (szczególnie małże)
- po zjedzeniu lodów i innych źródeł penicyliny benzylowej
- jako reakcja na ampicylinę
- jako objaw przy leczeniu odczulającym
- jako silna reakcja na pylenie brzozy
- na skutek działania bodźców termicznych
Czym się objawia?
Typowymi symptomami anafilaksji są szybki i płytki oddech, obniżone ciśnienie tętnicze, obrzęk twarzy, problemy z przełykaniem, astma oskrzelowa, pocenie się, rumień i pokrzywka na całym ciele, zimne ręce i nogi, słabe tętno, pobladnięcie, w cięższych przypadkach – utrata przytomności, świąd dłoni i stóp obejmujący całe ciało, biegunka, wymioty.