Prawidłowy rozwój ciąży w większości zależy od kobiety, jej podejścia do zdrowia i diety. W czasie ciąży, nie może zabraknąć w niej niezbędnych składników, jak witaminy i minerały, które są koniczne dla przyszłego rozwoju dziecka. O których warto pamiętać?
9 miesięcy czujności
W ciąży kobieta szczególnie powinna zadbać o swoje zdrowie. Nie chodzi tylko o regularne wizyty u lekarza, co jest podstawą prowadzenia ciąży, ale także o prawidłową dietę. Zmiany zachodzące w kobiecym organizmie wymuszają większą dawkę niektórych składników. Dlatego zdrowe odżywianie i często dodatkowa suplementacja są konieczne, by nasz maluch rozwijał się jak należy. Lekarze podkreślają, jak bardzo zdrowy tryb życia jest ważny w takim okresie. Oczywiście nie tylko w czasie ciąży powinnyśmy dbać o swoje zdrowie. Często nie do końca wiemy, jakie witaminy są nam potrzebne i gdzie szukać ich źródła.
Witaminy dla zdrowia matki i dziecka
Kobieta w ciąży może wykonać dodatkowe badania, które wskażą na ewentualny niedobór witamin. Ich wyniki pomogą w doborze odpowiedniej suplementacji. Kompleks witamin wspomoże pracę organizmu i rozwoju płodu. Nie polecamy jednak przyjmować suplementów bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem, ponieważ zbyt duża ilość substancji witaminowych może wywołać odwrotny skutek.
Kwas foliowy
Każda kobieta z pewnością słyszała, że w czasie ciąży przyjmuje się kwas foliowy. Kwas ten należy do związków witamin z grupy B. Naturalnie występuje w żywności, w niektórych owocach i warzywach. Jego źródłem jest szpinak, kalafior czy banany. Oddziałuje na pracę układu nerwowego i mózgu, więc ma ogromne znaczenie w rozwoju ciąży, zarówno w zdrowiu matki jak i dziecka. Jego niedobór może prowadzić do wielu schorzeń. Już na miesiąc przed planowanym zapłodnieniem warto zacząć przyjmować kwas foliowy w dziennej dawce wynoszącej 0,4 mg. Przyjmujemy go aż do 12 tygodnia ciąży. Kwas jest znany także pod nazwą witamina B9.
Witamina C
Nieodłącznie kojarzona z przeziębieniem i grypą witamina C jest obowiązkowa na liście kobiet w ciąży. Wpływa nie tylko na odporność organizmu. Reguluje gospodarkę hormonalna, co jest ważne w okresie ciąży. Jej braki mogą objawić się problemami z koncentracja i rozwojem płodu. Witaminę C znajdziemy w czarnej porzeczce, cytrusach, truskawkach i natce pietruszki. Nie może zabraknąć jej w zdrowej diecie przyszłej mamy.
Witamina E
Prawidłowy rozwój płodu zapewni nam witamina E, która odpowiada także za naszą urodę. Zapobiegnie poronieniu czy wystąpieniu wad układu nerwowego u dziecka. Usprawni także wzrok. Witaminę dostarczą nam takie produkty jak oleje roślinne czy żółtko jaj. Niedobór witaminy E może skutkować niedokrwistością czy problemami skórnymi, więc lepiej zadbać o jej wystarczającą ilość.
Witamina A
Witamina A nie tylko jest odpowiedzialna za wzrok, ale także za zęby i kości dziecka. Jej suplementacja chroni płód przed upośledzeniami wzrostu. Jej nadmiar szkodzi paniom w ciąży, więc z dawkowaniem należy być ostrożną. Obecność marchewki w diecie kobiety wystarczy, by pokryć zapotrzebowanie na witaminę A.
Oprócz wspomnianych wyżej witamin, w diecie kobiety spodziewającej się dziecka nie może zabraknąć witamin z grupy B, K oraz D. Wszystkie te związki są potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka i zdrowia matki. Wszelkie niepokojące sygnały powinny skłonić przyszłą matkę do badań i ewentualnej suplementacji.
Katarzyna Antos