Składniki
Składniki
- 175 g mięsa wieprzowego bez kości – do posiekania
- 2 dymki
- plaster imbiru drobno posiekany
- łyżka sosu sojowego (takiego bez dodatku pszenicy!)
- 1,5 łyżki mąki kukurydzianej
- ząbek czosnku (do zmiażdżenia)
- 3 szklanki (po 200 ml) oleju kukurydzianego
- 1/4 kg bakłażanów pokrojonych na kawałki
- łyżeczka mielonej ostrej papryki
- łyżka sosu tabasco
- 4 łyżki wywaru mięsnego lub warzywnego
- do dekoracji starty imbir i utarta dymka
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Mięso wymieszaj w misce z cebulką dymką, imbirem, czosnkiem i sosem sojowym, dodaj mąkę kukurydzianą – po wymieszaniu zostaw w tej marynacie na 15-20 min.
Pozbaw bakłażany goryczki – możesz posolić je pokrojone na sicie a potem przelej wodą (po 15-20 min.), która spłucze z nich wraz z solą gorycz.
W woku lub na patelni rozgrzej olej do 180 st. i wrzuć pokrojone bakłażany i smaż do 2 min, po czym wyjmij z tłuszczu i odsącz z niego na pergaminie.
Na resztce oleju w woku czy patelni podsmaż przez minutę mięso z papryką, mieszając cały czas, dodaj bakłażany, sos tabasco, smaż dalej, po czym zalej bulionem i gotuj, ale pilnując, by nie doprowadzić do wrzenia – aż niemal cały płyn wyparuje.
Podawaj przybrane imbirem lub dymką.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 35 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4