Składniki
- 1 banan
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej (ok. 1/2 szklanki)
- 1 łyżka otrąb np. owsianych
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/3-1/2 szklanki napoju ryżowego/mleka sojowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Banana rozgniatamy na gładką masę po czym dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego w razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka/wody. Odstawiamy na 5-10 minut (placuszki wychodzą smaczniejsze) i smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni teflonowej lub na oleju z obydwu stron. Placuszki odwracamy dopiero wtedy kiedy z jednej strony pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Autor: Ervisha
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 20 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1