Składniki
- marchew – 2/3 szklanki
- dynia – 1/3 szklanki
- cukier trzcinowy – niecałe pół szklanki
- olej/oliwa – niecałe pół szklanki
- mąka – szklanka
- soda – łyżeczka
- szczypta soli
Opis wykonania
Super prosty przepis dla będących na wyjątkowo restrykcyjnej diecie 🙂
Zwłaszcza dla maluchów, którym brakuje czegoś słodkiego.
Marchewkę i dynię zetrzeć na małej tarce, wymieszać z olejem (w moim przypadku ryżowym), cukrem i mąką (w moim przypadku orkiszową razową). Dodać szczyptę soli i łyżeczkę sody.
W przypadku mniej restrykcyjnej diety można dorzucić dowolne składniki bakaliowe w preferowanych przez siebie ilościach (rodzynki, zmielone orzechy, suszoną żurawinę) oraz cynamon.
Wegańskie muffinki piec w foremkach przez ok. 30 min, w piekarniku nagrzanym do 180st.
polecam