Składniki
- 120 g dobrej ciemnej czekolady
- 50 – 100g cukru brązowego (można pominąć)
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka sojowego
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Do rondelka wlewamy mleko, wrzucamy połamaną czekoladę i ew. cukier i podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
2. Kiedy całość przestygnie przelewamy do miski po czym dodajemy, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.
3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej małej formy do pieczenia (jeśli chcemy możemy dodatkowo posypać je orzechami) i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 30-40 minut (najlepiej sprawdzać patyczkiem).
4. Upieczone ciasto po paru minutach wyjmujemy z piekarnika i dopiero jak lekko przestygnie wyjmujemy z formy
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 50 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 20