Składniki

  • 30 dag drobiowych wątróbek
  • łyżka mąki
  • mała cebula
  • 2 winne jabłka
  • szczypta majeranku lub świeżego oregano
  • łyżka oliwy lub oleju
  • łyżeczka masła
  • sól,pieprz

Opis wykonania

1. Umyte i odsączone z wody wątróbki oprósz mąką.
2. Rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż pokrojoną w talarki cebulę, a kiedy się zeszkli odsuń ją na bok patelni.
3. Na patelni ułóż wątróbki i obsmaż je z obu stron, posypując solą i pieprzem po czym również odsuń na bok.
4. Dodaj masło i pokrojone w ćwiartkę jabłka. Smaż je chwile.
5.Ponownie rozłóż na patelni wątróbki,na nich cebulę, a na wierzchu podsmażone jabłka.Posyp majerankiem lub oregano i duś wszystko pod pokrywką 7 minut.

Rada
Do tego dania świetnie pasuje wino Aglianico del Vulture, które należy otworzyć 45 minut przed posiłkiem.

Smacznego!