Składniki
- 30 dag drobiowych wątróbek
- łyżka mąki
- mała cebula
- 2 winne jabłka
- szczypta majeranku lub świeżego oregano
- łyżka oliwy lub oleju
- łyżeczka masła
- sól,pieprz
Opis wykonania
1. Umyte i odsączone z wody wątróbki oprósz mąką.
2. Rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż pokrojoną w talarki cebulę, a kiedy się zeszkli odsuń ją na bok patelni.
3. Na patelni ułóż wątróbki i obsmaż je z obu stron, posypując solą i pieprzem po czym również odsuń na bok.
4. Dodaj masło i pokrojone w ćwiartkę jabłka. Smaż je chwile.
5.Ponownie rozłóż na patelni wątróbki,na nich cebulę, a na wierzchu podsmażone jabłka.Posyp majerankiem lub oregano i duś wszystko pod pokrywką 7 minut.
Rada
Do tego dania świetnie pasuje wino Aglianico del Vulture, które należy otworzyć 45 minut przed posiłkiem.
Smacznego!