Kiedy? 11 Maj 2013 (sobota) 10:00 -14:00
Gdzie?
Orkiszowe Pola Galeria Podolany – Strzeszyńska 63, Poznań
Warsztaty przeznaczone dla dzieci w wieku od 7 do 10 lat – zapraszamy również rodziców
Podczas warsztatów :
- rozwijamy umiejętności kulinarne
- samodzielnie przygotowujemy zdrowe posiłki z prostych składników
- poszerzamy wiedzę na temat roślin występujących w rolach głównych; co można wyhodować w ogródku, co można znaleźć i zebrać na łące
- odkrywamy nowe smaki (próba przekonania, że „nie taki szpinak straszny…”)
- zaznajamiamy się z tajemniczym kalendarzem sezonowości
Część teoretyczna:
- obejrzenie zdjęć szpinaku, szczawiu i pokrzyw
- terminy zbiorów
- jakie właściwości odżywcze, jakie posiłki można przygotować z naszych zielonych składników
- z czym można łączyć szpinak szczaw i pokrzywę, jak je gotować ,smażyć, dusić czyli jakim obróbkom kulinarnym je poddać przed zjedzeniem
Część praktyczna:
Pracujemy w trzech grupach po trzy , cztery osoby. Każda grupa wybiera jeden składnik główny, przygotowujemy trzy różne posiłki według podanych przepisów.
- zupa szczawiowa
- makaron lub tarta ze szpinakiem
- wiosenna sałatka z młoda pokrzywą
Koszt:
95 zł przy przedpłacie na konto
w dniu warsztatu wszyscy uczestnicy otrzymają 3% rabatu na zakupy w naszym sklepie
Numer konta oraz formularz zapisów znajdziecie Państwo na stronie Organizatora:
www.orkiszowepola.pl