Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 675 g schabu cielęcego bez kości
- cebula, pokrojona w ćwiartki
- marchew, pokrojona w kostkę
- gałązka selera, pokrojona
- 75 ml wytrawnego białego wina
- 75 ml rosołu
- listek laurowy
- sól i świeżo zmielony pieprz
- na sos: 200 g odsączonego tuńczyka w oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 filety anchois,pokrojone w kostkę
- łyżka kaparów z zalewy+ kilka do przybrania
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 125 g majonezu
- sos z pieczeni do rozcieńczenia sosu majonezowego
- do przybrania: połówka cytryny, pokrojona w cienkie plasterki
- natka pietruszki grubo posiekana
Opis wykonania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Rozgrzewamy olej na patelni i rumienimy mięso na pieczeń z każdej strony.
Rozkładamy cebulę, marchew i seler w dużym naczyniu do zapiekanek. Układamy na wierzchu przyrumienione mięso.
Dodajemy wino, rosół, listek laurowy oraz trochę soli i pieprzu. Przykrywamy pokrywą i pieczemy godzinę, aż mięso będzie miękkie, podlewając je raz lub dwa.Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia razem z sosem. Po przestygnięciu owijamy cielęcinę folią i trzymamy w lodówce. Przelewamy sos przez sitko i wyrzucamy warzywa. Płyn zostawiamy do rozcieńczenia sosu majonezowego.
Robimy sos. W robocie kuchennym miksujemy tuńczyka, sok z cytryny, anchois i kapary, by powstało gładkie puree. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy majonez oraz 5-6 łyżek sosu z mięsa, by rozcieńczyć sos majonezowy. Powinien mieć konsystencję gładkiej śmietany.
Wyjmujemy cielęcinę z lodówki, żeby uzyskała temperaturę pokojową. Układamy plastry mięsa na półmiski. Polewamy sosem i dekorujemy według uznania cienkimi plasterkami cytryny, kaparami i natką pietruszki.