Składniki
- udziec wagi około 1,5-2 kg
- sok z połowy cytryny
- główka czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól,pieprz
- płat foli aluminiowej do owinięcia mięsa
- pół szklanki wina może byc słodkie deserowe albo miód pitny
Opis wykonania
1. Udziec oczyść z błon i tłuszczu, pokrop sokiem cytrynowym. Pokrój ząbki czosnku na ćwiartki lub mniejsze paseczki. Cienkim nożem rób w mięsie dziurki i wkładaj w nie czosnek. Cały udziec musi być gęsto nafaszerowany czosnkiem. Mięso posól i posyp pieprzem oraz posmaruj oliwą. Owiń dokładnie folią aluminiową, włóż najpierw do żaroodpornego naczynia, a następnie do szczelnie zawiniętego worka plastikowego i odstaw na dobę do lodówki.
2. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Wstaw mięso (wyjmując je oczywiście z plastikowego worka), na 2 godziny a pod koniec pieczenia rozwiń folię, aby wierzch nieco się zrumienił.
3. Na 10 minut przed końcem pieczenia polej pieczeń winem, którym potem należy popijać danie.
Smacznego!!!