Czym jest uczulenie na chemię?
Pojęcie „uczulenie na chemię” jest bardzo szerokie i obejmuje kilka różnych grup środków chemicznych, z którymi kontakt może wywołać objawy alergii. Należy do nich: chemia stosowana w produktach spożywczych, chemia stosowana w kosmetykach i środkach czystości oraz chemia stosowana do wyrobu przedmiotów codziennego użytku.
Chemia w żywności
Trudno dziś spotkać produkty spożywcze, które są wolne od substancji chemicznych – poprawiających smak, przedłużających termin spożycia, ulepszających wygląd czy zapach. Najczęstszym czynnikiem uczulającym w żywności są konserwanty, substancje zapachowe i smakowe. Zaleca się kupować produkty z jak najmniejszą ilością składników chemicznych (warto czytać etykiety i opakowania), naturalnego pochodzenia, nieprzetworzone.
Chemia w środkach czystości
W kosmetykach, środkach do codziennej higieny oraz do sprzątania znajduje się chyba najwięcej chemii. Alergeny te działają nie tylko na naszą skórę, ale także na drogi oddechowe czy wzrok poprzez parowanie substancji chemicznych (np. środki do mycia podłóg lub do mycia toalet). Najbardziej uczulające w tej grupie są proszki do prania oraz kosmetyki do makijażu i kremy do twarzy. Zaleca się używanie kosmetyków i środków czystości, które są hipoalergiczne, bezbarwne i bezzapachowe. Alergicy powinni używać specjalnie dla nich przeznaczonych preparatów.