Jakie białka uczulają?
Białko jest jednym z najważniejszych składników organizmu oraz bardzo ważny składnik codziennych potraw. Znajduje się także w każdym organizmie żywym. Niestety białko to także jeden z alergenów, który potrafi uczulić na wiele różnych sposobów. Takie uczulające białka najczęściej występują w: krowim mleku, kurzych jajach, rybach, mięsie, soi, warzywach i owocach.
Jakie są objawy uczulenia na białko?
Alergia na białko daje bardzo różne objawy uczulenia. Nie zawsze objawy są takie same u wszystkich osób, mogą mieć także różne nasilenie. Dodatkową komplikacją jest fakt, że symptomy alergii mogą pojawić się nawet kilka dni po zjedzeniu uczulającego pokarmu.
Do objawów uczulenia na białka zaliczamy: niestrawność, kłopoty żołądkowe, biegunki, wymioty, bóle brzucha, zmiany skórne: wysuszona skóra, wysypka w zagłębieniach na łokciach i kolanach, zaczerwienienie skóry.
U małych dzieci przeważnie pojawiają się biegunki, wymioty, ulewanie się pokarmu i kłopoty skórne.