Piwo w alergii
Katalog alergenów, które mogą znajdować się w jednym z najpopularniejszych alkoholi jest bardzo pojemny, a należą do niego między innymi: słód jęczmienny, chmiel, pszenica, drożdże piwne, ryż, kukurydza oraz różne enzymy.
Po napiciu się piwa może dojść do reakcji IgE-zależnych, które najczęściej mają postać pokrzywki, rzadziej napadów anafilaksji z obrzękami albo dusznością. Stopień nasilenia może się bardzo różnić u każdego alergika. Rzadkie, ale możliwe są przypadki alergii zawodowej, związanej z pracą przy produkcji piwa i obcowaniem z mąką jęczmienną, wtedy objawem jest pokrzywka pojawiające się miejscowo.
Nie można zapominać o tym, że piwo może być dodatkiem do niektórych potraw, a nawet kosmetyków (np. szamponów do włosów). Jeśli chodzi o wykrywanie alergii to w przypadku zbóż (takich jak jęczmień) będą to testy skórne punktowe, zaś alergeny takie jak piwo, ryż, słód czy drożdże wymagają raczej testów typu scratch.
W tej alergii rzadziej stosuje się próby prowokacyjne doustne.