Za to wszystko może odpowiadać alkohol w czystej postaci. Natomiast piwo i wino, a także inne napoje alkoholowe mogą zawierać alergeny i składniki powodujące objawy nietolerancji.
Uczulenie na wino
Czynniki zawarte zwłaszcza w winach owocowych mogą powodować natychmiastowe reakcje, zwykle astmatyczne. Do grupy najsilniej uczulających należą wina czerwone, niezbyt często białe i szampany, a najrzadziej mocne – jak sherry lub porto.
Alergenami mogą być drożdże lub grzyby pleśniowe, powstałe w procesie produkcji lub pod wpływem warunków przechowywania w piwnicy. Siedliskiem grzybów mogą być też korki zamykające butelki z alkoholem. W Hiszpanii znane jest zjawisko uczulenia na winorośl, w okresie pylenia tej rośliny, czyli w maju i czerwcu.
U wielu osób alergeny winorośli powodują zapalenie spojówek i błony śluzowej nosa. Na uważane za niezbyt silne pyłki winorośli, a także alergeny pleśni szczególnie narażeni są pracownicy biorący udział przy jej zbiorach oraz produkcji wina.
Oprócz alergii wziewnej nie wyklucza się też alergii kontaktowej
Obecna w winie histamina, również sulfity (środki hamujące fermentację) oraz tyraminy podejrzewane są o wywoływanie anafilaktycznych reakcji, takich jak migrenowe bóle głowy czy zmiany skórne. Aby zdiagnozować alergię na wino stosuje się doustne próby prowokacyjne z próbkami wina i odpowiednio spreparowanych próbek placebo.