O ile z alergii na mleko, soję czy jaja wyrasta się dość szybko o tyle uczulenie na orzechy czy ryby można mieć do końca życia.
Ale nawet najsilniejsza alergia na ryby może całkowicie ustąpić i to w podeszłym wieku – nie ma reguły.
Zazwyczaj utrzymuje się tak długo wówczas, gdy mamy problemy także z innym rodzajem alergii – np. silnie reagujemy na pyłki traw.
Uważaj na składniki
Coraz więcej potraw zawiera śladowe ilości ryb, a tuńczyk jest jedną z najbardziej popularnych, szczególnie w wersji przetworzonej (sałatki, konserwy itp.).
Alergików sytuacja ta zmusza do bezustannego noszenia przy sobie adrenaliny, choć silniej reagują na rybę surową niż tuńczyka w puszce – chyba, że są uczuleni na konkretny konserwant.
Reakcja anafilaktyczna może nastąpić nawet po zjedzeniu pizzy z niewielką ilością tej ryby. Podobnie w gotowych zestawach obiadowych np. mrożonych możemy się natknąć na ukryte źródło białka tuńczyka.
Reakcja anafilaktyczna
Alergia pokarmowa najczęściej występuje u młodzieży i dzieci i przybiera różne formy – od nietolerancji tylko tego gatunku (występuje dość często na tle innych ryb) po nadwrażliwość na mięso większości ryb.
Np. we Włoszech co trzecie dziecko uczulone na białko ryb ma alergię właśnie na tuńczyka.
W odczynie RAST spośród 5 gatunków ryb największe podobieństwo antygenów do tuńczyka ma karp, w mniejszym stopniu okoń, sola, łosoś i węgorz. Alergeny rybie są termostabilne – nawet po upieczeniu czy ugotowaniu powodują reakcje alergiczne.
Czytaj więcej w książce „Alergeny” E. Rudzkiego