Składniki
- 2 kubki jogurtu waniliowego
- 1,5 kubka mąki orkiszowej
- 1,5 kubka puree z kasztanów
- 1,5 kubka cukru trzcinowego
- 1,5 kubka migdałów
- 1 kubek oleju rzepakowego
- 6 jaj
- 2 opakowania cukru waniliowego
- olej rzepakowy
- 250g śmietany kremówki
- 1 kubek jogurtu waniliowego
- 250g twarożku
Sposób przygotowania
Danie z diety antyhistaminowej –
jaja wlać do dużej miski, dodać pozostałe składniki i ubijać za pomocą miksera ręcznego lub robota kuchennego, nastawionego na najwyższe obroty przez około 5 min.
masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem rzepakowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 35 min.
Po wystudzeniu tort przekroić w połowie wysokości i posmarować dżemem morelowym. Po założeniu posmarować wierzch i boki dżemem morelowym.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt waniliowy i twarożek; delikatnie wymieszać. Tak przygotowana masa napełnić worek do wyciskania kremu i udekorować tort. Natychmiast wstawić do lodówki.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 8