Składniki
- 250 g mąki
- 125 g rozpuszczonej margaryny
- 250 g cukru
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- 1 kg winnych jabłek
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 paczki budyniu waniliowego
- 3/4 soku jabłkowego
- 150 g masy marcepanowej
- 3 łyżki cukru pudru
Opis wykonania
1. Mąkę starannie przesiać, zagnieść ciasto z 80 g cukru, masła, jajka i soli. Ciasto zawinąć w folię i na godzinę odstawić w chłodne miejsce.
2. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić na kawałki, pokropić sokiem cytrynowym, posypać cynamonem.
3. Budyń wymieszać z małą ilością soku jabłkowego, dodać resztę soku i cukru, przyrządzić budyń według zaleceń na opakowaniu. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia.
4. Wywałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Brzeg ciasta powinien mieć ok. 3 cm. Piec ok. 15 minut w gorącym piekarniku na środkowym ruszcie.
5. Pokrojone jabłka wymieszać z masą budyniową i wyłożyć na podpieczone ciasto. Ciasto piec jeszcze przez 40 minut.
6. Cukier puder dodać do masy marcepanowej. Masę starannie wywałkować, pokroić w paski o szerokości 1 cm. Ułożyć w kratkę. Piec dalsze 15 minut.
Smacznego!!!