Składniki

  • 2 szklanki śmietanki roślinnej (np. owsianej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ziarenek wanilii
  • 7 g agaru (lub wg przepisu na opakowaniu ilość potrzebną do zagęszczenia 1/2 litra potrawy)
  • 2-3 łyżki rumu lub likieru Amaretto (lub innego alkoholu)
  • dozwolone ciastka
  • ok. 1/2 szklanki naparu z kawy

Opis wykonania

Podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać wanilię i alkohol, wymieszać. Agar zalać minimalną ilością wrzącej wody (dałam ok. 1/3 szklanki), a gdy napęcznieje – gotować 5 minut (lub przyrządzić wg przepisu z opakowania). Zmiksować ze śmietanką. Ułożyć warstwę ciasteczek, polać kawą, przykryć połową tężejącej masy “śmietanowej”. Na to znów warstwę ciastek, kawę i resztę masy. Odstawić do lodówki (niekoniecznie). Przed podaniem posypać karobem.