Składniki
- 1/2 arkusza ciasta francuskiego (dla osób z nietolerancją glutenu – bezglutenowego)
- 100-120 g koziego serka
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- świeży tymianek
Opis wykonania
dla osób z nietolerancją nabiału pochodzenia krowiego, a także może być dla osób z nietolerancją glutenu
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na oliwie podsmażamy ją aż zmięknie. Następnie dodajemy cukier i ocet balsamiczny. Cały czas mieszając doprowadzamy do uzyskania cebuli w gęstym syropie. Zdejmujemy cebulę z patelni. Ser kozi rozkruszamy.
Arkusz ciasta układamy na natłuszczonej blaszcze. Równomiernie rozkładamy cebulę, następnie posypujemy całość pokruszonym twarożkiem kozim, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami oraz listkami świeżego tymianku. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 10-15 minut, aż brzegi urosną i będą rumiane.
Autorka – Shinju – Karolina Bugajec
http://kuchenne-wedrowki.blogspot.com