Tarta jajeczno-szpinakowa
Składniki:
100 g mąki z brązowego ryżu
100 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki kukurydzianej
6 jajek
70 g margaryny
120 g świeżego szpinaku
90 g śmietany 12%
2 ząbki czosnku
1 cebula
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z mąki, margaryny i 2 jajek wyrabiamy kruche ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy odrobinę soli i czosnek. Po ugotowaniu odcedzamy i blendujemy na gładką masę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do masy szpinakowej. W osobnej misce mieszamy śmietanę, pozostałe jajka, sól i pieprz. Formę na tartę smarujemy oliwą i wykładamy ciastem, dokładnie uzupełniając brzegi. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika. Delikatnie mieszamy masę jajeczną ze szpinakową i wylewamy na kruche ciasto. Tartę wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.
Katarzyna Antos
Żaden spód do tarty nie wyjdzie z takich składników. Ma Pani błąd w przepisie.
Gdzie widzi Pani błąd?