Wytrawne tarty to pyszne dania, które z powodzeniem zastąpią nam tradycyjny obiad czy kolację. Bezglutenowa tarta ze szpinakiem z pewnością znajdzie wiele zwolenników dobrego smaku.
Bezglutenowa żywność
Jedzenie bez glutenu opanowało nasz rynek. Coraz więcej osób ma alergię na gluten, więc jest zmuszonych do stosowania bezglutenowej diety, stąd ogromna ilość produktów spożywczych, bezpiecznych dla uczulonych. Obecnie w większości sklepów dostaniem chleb czy mąkę bez glutenu, co ułatwia przygotowanie posiłków. Wraz z nimi powstają nowe pomysły na dania bez glutenu. Dziś przedstawiamy przepis na pyszną tartę ze szpinakiem.
Tarta bezglutenowa ze szpinakiem
Składniki:
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki ryżowej
4 jajka
3 łyżki tłuszczu roślinnego
1 opakowanie szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do suchych składników dodajemy 2 jajka i tłuszcz. Wyrabiamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojony czosnek i szpinak. Dusimy mieszając, aż szpinak zmieni swoją objętość. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe jajka z solą i pieprzem. Dodajemy do nich ostygnięty szpinak. Formę na tartę wykładamy rozwałkowanym ciastem i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wykładamy na tartę masę szpinakową i pieczemy przez 45 minut.
Żaden spód do tarty nie wyjdzie z takich składników. Ma Pani błąd w przepisie.
Gdzie widzi Pani błąd?