Składniki
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
- 400 g włoskiego makaronu tagliatelle
- świeżo mielony czarny pieprz
- Presto:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- pęk rukoli (ok. 2 szklanek liści)
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- sól
Opis wykonania
Do malaksera wrzucić rukolę z czosnkiem i orzechami, ucierać, stopniowo wlewając oliwę, posolić. Paprykę upiec w gorącym piekarniku lub na grillu, obrać ze skórki, usunąć nasiona, osuszyć i pokroić w paski. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować al dente. Gorący makaron wymieszać z sosem i paskami papryki, posypać orzeszkami, parmezanem i pieprzem. Jeśli pesto przygotowuje się ręcznie, najpierw trzeba utłuc orzechy.