Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki świeżo tartego parmezanu
  • 400 g włoskiego makaronu tagliatelle
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Presto:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • pęk rukoli (ok. 2 szklanek liści)
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • sól

Opis wykonania

Do malaksera wrzucić rukolę z czosnkiem i orzechami, ucierać, stopniowo wlewając oliwę, posolić. Paprykę upiec w gorącym piekarniku lub na grillu, obrać ze skórki, usunąć nasiona, osuszyć i pokroić w paski. Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować al dente. Gorący makaron wymieszać z sosem i paskami papryki, posypać orzeszkami, parmezanem i pieprzem. Jeśli pesto przygotowuje się ręcznie, najpierw trzeba utłuc orzechy.