Składniki

  • 55 g bulguru (kaszy z pszenicy)
  • 120 ml wody
  • 115 g posiekanej natki pietruszki
  • mała cebula, posiekana
  • 4 posiekane dymki
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 średnie pomidory
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Opis wykonania

Płuczemy kaszę bulgur na sitku i odsączamy. Po zagotowaniu wody, wrzucamy do niej kaszę, znowu gotujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę.

Przekładamy kaszę do miski i odstawiamy do wystygnięcia.

Dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy i podajemy w dniu, w którym sałatka została zrobiona.

W wersji bezglutenowej zamiast kaszy bulgur używamy quinoa, którą gotujemy w 150 ml wody. Gotujemy 5-10 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta