Składniki
  • 600g karkówki wieprzowej
  • opakowanie gotowej marynaty z imbirem
  • sałata azjatycka pak choi
  • 1 papryczka chilli
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 300g kiełków lucerny,rzodkiewki,słonecznika,soi lub brokułów.
  • NA SOS:
  • 50g miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
Sposób przygotowania

1. Karkówkę zbijamy lekko przez folię. Kroimy wzdłuż na paski o szerokości 2 cm i wkładamy do miski. Zalewamy marynatą orientalna z imbirem, mieszamy i odstawiamy.

2. Następnie paski marynowanego mięsa nakłuwamy faliście na całą długość patyczka lub igły do szaszłyków. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym grillu lub na patelni.

3. Miód mieszamy z pokrojonym drobno czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Solimy. Sałatę pak choi płuczemy i rozrywamy na kawałki. Chilli i marchewkę kroimy w paski cebulkę w plastry, wszystko mieszamy w misie. Dodajemy kiełki posiekaną kolendrę i zalewamy sosem. Podajemy z szaszłykami.

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 30 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 4

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.