Nadchodzący długi weekend z pewnością zachęca do przygotowania grilla. Proponujemy więc coś pysznego, co zachwyci małych i dużych. Szaszłyki z grilla w różnej odsłonie będą dobrym pomysłem na szybkie i efektowne danie.
Nie tylko mięso z grilla
Grill to doskonałe narzędzie do przygotowywania potraw. W sezonie letnim nie ma nic lepszego jak relaks przy grillu, najlepiej w przydomowym ogrodzie czy na działce. Zwykle kojarzymy grill z mięsem różnego rodzaju. Kiełbaski, karkówka, kaszanka, boczek – tego typu jedzenie przygotowujemy na grillu. Jednak oprócz niego równie dobrze smakować mogą warzywa, owoce czy wszelkie inne połączenia. Idealną opcją na grilla będą szaszłyki. Możemy przygotować je w różnej odsłonie – na słodko i słono. Już samo ich przygotowanie będzie ciekawym zajęciem dla najmłodszych. Nasze propozycje to inspiracja na nadchodzący weekend. Pora na kulinarne eksperymenty i najlepsze szaszłyki na świecie!
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1/2 ananasa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- oliwa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- oregano
- kurkuma
- tymianek
- chilli
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy, łącznie z pietruszką. Ananasa i paprykę kroimy w większą kostkę. Następnie nadziewamy naprzemiennie składniki na patyczki do szaszłyków, odstawiamy na 30 minut i grillujemy z każdej strony.
Szaszłyki z łososia i ziemniaków
Składniki:
- 350 g młodych ziemniaków
- 500 g łososia
- 4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 łyżeczki kolendry
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 cukinie
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone kroimy na kawałki. Przyprawy rozcieramy w moździerzu i nacieramy osuszonego i pokrojonego łososia. Nacieramy go także skórką z cytryny. Cukinię obieramy nożykiem tak, by powstały paski. Nabijamy na patyczki ziemniaki i łososia, przeplatając składniki paskami cukinii. Szaszłyki polewamy odrobiną oleju i grillujemy.
Orientalne szaszłyki z kurczaka
Przygotowanie:
- 4 piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka miodu
- szczypta curry
- szczypta czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka octu
Przygotowanie:
Przyprawy razem z oliwą, sosem sojowym i octem mieszamy. Piersi kroimy na długie paski. Mięso umieszczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nabijamy mięso na patyczki do szaszłyków i grillujemy.
Owoce z piankami z grilla
- 1 ananas
- truskawki
- pianki marshmallows
Przygotowanie:
Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie kawałki ananasa, truskawki i pianki. Grillujemy, aż pianki się zarumienią.
Katarzyna Antos