szaszłyki z grilla

Nadchodzący długi weekend z pewnością zachęca do przygotowania grilla. Proponujemy więc coś pysznego, co zachwyci małych i dużych. Szaszłyki z grilla w różnej odsłonie będą dobrym pomysłem na szybkie i efektowne danie.

Nie tylko mięso z grilla

Grill to doskonałe narzędzie do przygotowywania potraw. W sezonie letnim nie ma nic lepszego jak relaks przy grillu, najlepiej w przydomowym ogrodzie czy na działce. Zwykle kojarzymy grill z mięsem różnego rodzaju. Kiełbaski, karkówka, kaszanka, boczek – tego typu jedzenie przygotowujemy na grillu. Jednak oprócz niego równie dobrze smakować mogą warzywa, owoce czy wszelkie inne połączenia. Idealną opcją na grilla będą szaszłyki. Możemy przygotować je w różnej odsłonie – na słodko i słono. Już samo ich przygotowanie będzie ciekawym zajęciem dla najmłodszych. Nasze propozycje to inspiracja na nadchodzący weekend. Pora na kulinarne eksperymenty i najlepsze szaszłyki na świecie!

Szaszłyki z kurczakiem i ananasem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 ananasa
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oregano
  • kurkuma
  • tymianek
  • chilli
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę, dodajemy oliwę, sok z cytryny i wszystkie przyprawy, łącznie z pietruszką. Ananasa i paprykę kroimy w większą kostkę. Następnie nadziewamy naprzemiennie składniki na patyczki do szaszłyków, odstawiamy na 30 minut i grillujemy z każdej strony.

Szaszłyki z łososia i ziemniaków

Składniki:

  • 350 g młodych ziemniaków
  • 500 g łososia
  • 4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki kolendry
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone kroimy na kawałki. Przyprawy rozcieramy w moździerzu i nacieramy osuszonego i pokrojonego łososia. Nacieramy go także skórką z cytryny. Cukinię obieramy nożykiem tak, by powstały paski. Nabijamy na patyczki ziemniaki i łososia, przeplatając składniki paskami cukinii. Szaszłyki polewamy odrobiną oleju i grillujemy.

Orientalne szaszłyki z kurczaka

Przygotowanie:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta curry
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu

Przygotowanie:

Przyprawy razem z oliwą, sosem sojowym i octem mieszamy. Piersi kroimy na długie paski. Mięso umieszczamy w marynacie i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie nabijamy mięso na patyczki do szaszłyków i grillujemy.

Owoce z piankami z grilla

Składniki:grill

  • 1 ananas
  • truskawki
  • pianki marshmallows

Przygotowanie:

Na patyczki do szaszłyków nabijamy naprzemiennie kawałki ananasa, truskawki i pianki. Grillujemy, aż pianki się zarumienią.

Katarzyna Antos