Składniki

Składniki

  • 50 dag mąki bezglutenowej
  • 30 dag masła
  • 15 dag cukru
  • cukier wanilowy
  • 1,5 łyżki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 4 jajka (3 całe+ żółtko)
  • 1 kg startych na tarce jabłek
  • cynamon
Sposób przygotowania

Opis wykonania

Zimne masło siekamy nożem. Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i jaja. Wszystko dokładnie zagniatamy. Dzielimy na 2 kule i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie wykładamy na tortownicę pierwszą cześć ciasta. Na to starte jabłka z odrobiną cynamonu. Drugą część ciasta trzemy na tarce i posypujemy z jabłka. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut (do czasu zarumienienia się ciasta).

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 90 min.

Poziom trudności: średni

Liczba porcji: 8

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.