W Polsce co setna osoba cierpi na tę chorobę. I choć schorzenie to może być nieprzyjemnie – powoduje zaburzenia trawienia – stosując odpowiednią dietę, żyć można „normalnie”. Wystarczy unikać glutenu. Ot cała tajemnica.
Bezglutenowa Wigilia
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się nieuchronnym krokiem. Niestety, większość wigilijnych dań, takich jak kutia, krokiety lub pierogi z kapustą i grzybami, zawiera mąkę pszenną.
Można to jednak obejść. Choć wymagana jest odrobina pomysłowości, wszystkie tradycyjne dania można przygotować tak, by i osoby na diecie bezglutenowej mogły się cieszyć bez przeszkód zbliżającym się świętem. Co ważne, przygotowanie takich posiłków, nie zawiera wcale więcej zachodu.
Bezglutenowy może być nie tylko tradycyjny barszcz z uszkami czy kapusta z grzybami, ale i takie smakołyki, jak: pierniczki lub makowiec. Dla każdego łakomczucha, znajdzie się coś smacznego.
Wigilijne posiłki poza domem
Dla tych, którzy na święta wybierają się do swoich bliskich, też mała rada: nie bójcie się poprosić, o przygotowanie dla was bezglutenowych posiłków.
A jeśli perspektywa ta, wywołuje u was pewien dyskomfort, zawsze sami możecie zabrać ze sobą już wcześniej przyrządzone dania. Jeśli wytłumaczycie swoje schorzenie, nikt „krzywo” na was nie spojrzy.
Niestety, nie we wszystkich restauracjach czy ośrodkach wypoczynkowych, w menu można znaleźć bezglutenowe posiłki. Warto więc przed podróżą popatrzeć, który ośrodek specjalizuje się w kuchni odpowiedniej dla alergika.