Ryba po grecku
Ryba po grecku to bardzo smaczne danie. Filety ryby przygotowuje się z dodatkiem marchewki, cebuli, pomidorów i przypraw. Rybę podaje się na zimno.
Kutia
Kutia to także tradycyjna potrawa świąteczna. W jej składzie znajdziemy obowiązkową pszenicę, bakalie oraz miód. Jest bardzo słodka, ale wiele osób wręcz przepada za tym daniem.
Kluski z makiem
Mak odznacza się wśród wigilijnych składników, dlatego przygotowujemy na wigilię kluski z makiem na słodko.
Groch z kapustą
Kapusta wielokrotnie pojawia się na świątecznym stole. W wersji z grochem smakuje wybornie, więc warto choć skosztować tej potrawy.
Pierogi z kapustą i grzybami
Inna wersja kapusty, tym razem z grzybami i w formie smacznych pierogów. Połączenie idealne i lubiane przez smakoszy.
Kompot z suszonych owoców
Kompot z suszu może stanowić zupę lub formę tradycyjnego kompotu. Dodaje się do niego suszone śliwki, jabłka, gruszki czy morele.
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami to także tradycyjnie danie, przygotowywane na wigilijny stół. Idealnie pasuje do reszty potraw.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to aromatyczna zupa pełna grzybów. Może być podawana z makaronem łazanki. Co roku pojawia się na wielu stołach.
Makowiec
Wspomnianego wcześniej maku nie mogło zabraknąć w formie ciasta, czyli tradycyjnego makowca. Drożdżowy zawijaniec czy inna jego wersja z pewnością zostanie doceniona podczas wigilii.
Katarzyna Antos