Wzmacnia systemu immunologiczny, regeneruje komórki centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B, w tym wit. B12), obniża poziomu złego cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, normalizuje poziom cukru we krwi. Wyizolowany ze spiruliny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
Ponadto spirulina wspomaga procesy trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego, sprawdza się przy anemii (ze względu na bardzo łatwo przyswajalne żelazo), stymuluje tworzenie krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego, ale również zmniejsza ujemne skutki radioterapii i chemioterapii.
Do detoksykacji organizmu
Bardzo znacząco pomaga w odtruwaniu organizmu i wspomaganiu procesów jego oczyszczania; wspomaga odchudzanie (dzięki fenyloalaninie, ograniczającej apetyt) i opóźnia procesy starzenia się organizmu.
Ogranicza ponadto patogenne działanie chorobotwórczych bakterii i grzybów, zakwaszenie organizmu – przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową, pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA i jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów.
Można ją przyjmować w dawce do 6 tabletek dziennie (ok. 2000 mg) – to dawka zalecana dla dorosłych. Cena spiruliny w tabletkach (w zależności od wielkości opakowania i producenta) waha się w granicach 35-49 zł za 60 szt.
Źródło: National Institute of Health