Pomoc przy katarze alergicznym
Już w 2005 roku udowodniono, że po spożyciu spiruliny uzyskuje się znaczną poprawę przy alergicznych nieżytach nosa. Jej wpływ na zwalczanie objawów alergii widać po ilości cytokin i interferonu, które są odpowiedzialne za mobilizowanie układu odpornościowego naszego organizmu i informowaniu komórek o obecności alergenu.
Dawka ma znaczenie
Okazuje się, że jest ogromna różnica w reakcji organizmu w zależności od ilości przyjmowanych alg. Działanie jest widoczne jedynie wówczas, gdy spożywamy spirulinę codziennie – przez 12 tygodni. Przy dawce 1000 mg działanie jest niezauważalne, ale przy 2000 mg każdego dnia widać znaczną poprawę w redukcji objawów alergii.
Spirulina w profilaktyce astmy
2 lata temu udowodniono, że spirulina ma wpływ na wzrost wydolności organizmu. A im ona jest wyższa, tym łatwiej zwalczyć problemy oddechowe, takie jak astma alergiczna.
Suplementacja spiruliną już po 4 tygodniach daje widoczne rezultaty w przypadku takiego wysiłku tlenowego jak bieganie, poprawiając wskaźnik VO2max (miernik wydolności fizycznej – tlenowej pokazujący poziom maksymalnego pochłaniania tlenu przez organizm). Poprawa jakości oddechu i funkcjonowania układu oddechowego – nawet po znacznym wysiłku i długotrwałym zmęczeniu – była imponująca.
Okazało się, że zmęczenie u biegaczy następowało znacznie później, gdy przyjmowali spirulinę.
Tempo utleniania węglowodanów zmniejszyła się o ponad 10%, a szybkość spalania tłuszczu wzrosła o prawie 11% – spirulina rzeczywiście poprawia efektywność ćwiczeń.
Bardzo silny antyoksydant
Spirulina stosowana jest ponadto w profilaktyce chorób nowotworowych, wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie detoksykacji (dzięki fytocjanina – odkrytej tylko w spirulinie).