Na rynku jest wiele mieszanek sojowych dla niemowląt. W porównaniu z mieszankami mleka krowiego mają porównywalnie dużo białek, węglowodanów, tłuszczu, witamin i minerałów. Do tego – atrakcyjny smak, zapach, są łatwo przyswajalne.
Są zalecane dzieciom z uczuleniem na białko mleka krowiego i dzieciom z rodzin obciążonych alergią – i to od 80 lat.
Tymczasem dziś badania wykazują, że białko soi w diecie dzieci uczulonych na białko mleka krowiego to błąd. Okazuje się, bowiem, że uczulenie na mleko krowie może iść w parze z uczuleniem na soję. Dzieje się tak w 3-80% przypadków.
Równie często stosowanie tych preparatów wywołuje atopowe zapalenie skóry. Mimo to preparaty sojowe wciąż są zalecane przez pediatrów w przypadkach uczuleń na białko mleka krowiego.
Reakcje krzyżowe i soja ukryta w produktach spożywczych
Soja reaguje krzyżowo z innymi roślinami strączkowymi. Możemy ich unikać, jeśli o tym wiemy, w ich czystej postaci. Sprawa jest natomiast utrudniona w przypadku żywności przetworzonej. Tu soja najczęściej bywa ukryta i występuje jako wywar roślinny, mąka lub skrobia roślinna.
Chociaż coraz częściej już dziś producenci otwarcie piszą, że używają jej w procesie produkcji. Często również w wędlinach.
Objawy alergii na soję
Alergia pokarmowa u dzieci uczulonych na białko soi daje takie same objawy, jak każda alergia pokarmowa. Bóle brzucha, biegunki, czasami z domieszką krwi, brak apetytu, problemy podczas karmienia, wymioty. Czasami, choć rzadko zdarzają się napady duszności, zapalenie oskrzeli czy zmiany skórne ze swędzącą wysypką. Zdarza się i zapalenie ucha.
Jak dotąd jedynym sposobem na wykrycie alergii na soję jest test prowokacyjny, polegający na wyeliminowaniu jej z diety do czasu złagodzenia lub całkowitego ustąpienia objawów. Następnie ponownie podaje się preparat w stopniowo wzrastających dawkach i jeśli objawy znów się pojawią, wiadomo, że soję i wszystko, co ją zawiera należy odstawić.
Jeśli masz uczulenie na soję unikaj pokarmów zawierających w składzie – tamari, mąkę sojową, białka soi, olej sojowy, lecytyny, białka roślinne, bulion roślinny, hydrolizat soi.