Składniki
Składniki
- 225 g mąki
- 115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
- 75 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 900 g śliwek bez pestek
- łyżeczka mielonego cynamonu
- duża szczypta mielonego ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Opis wykonania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni.
Wsypujemy mąkę do dużej miski. Czubkami palców rozcieramy z masłem, aż mieszanka będzie przypominała tartą bułkę, Dodajemy cukier.
Umieszczamy owoce, cukier i przyprawy w żaroodpornym naczyniu i mieszamy. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 45 minut lub do czasu, gdy kruszonka się przyrumieni, a owoce zaczną bulgotać.
WERSJA BEZ PRODUKTÓW MLECZNYCH: postępujemy zgodnie z przepisem głównym, ale zastępujemy masło taką samą ilością bezmlecznego odpowiednika.
WERSJA BEZ GLUTENU: postępujemy zgodnie z przepisem głównym, robiąc kruszonkę z następujących składników:
170 g bezglutenowej mąki białej
85 g mielonych migdałów
85 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę o boku 2,5 cm
85 g jasnego lub ciemnego brązowego cukru
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 50 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6