Wapń jest niezbędny dla ludzkiego organizmu. Niestety, lista produktów spożywanych przez osoby nietolerujące mleka lub laktozy jest ograniczona. Istnieje ryzyko niedoboru tego pierwiastka.
Na tym nie koniec zmartwień. Utracie wapnia sprzyja dodatkowo picie kawy i sól, a alkohol utrudnia jego wchłanianie.
Zadbaj o zamienniki
Najbardziej skutecznym źródłem wapnia są białka niezwierzęce, które znaleźć można przykładowo w zielonych warzywach liściastych oraz w warzywach strączkowych.
Poza mlekiem istnieje wiele produktów, będących bogatym źródłem substancji odżywczych, witamin i minerałów. I wcale nie trzeba stosować diety wegetariańskiej, aby zachować zdrowie.
Warto postawić także na aktywność. Ćwiczenia siłowe są równie istotne dla mocnych i zdrowych kości, jak wapń, a ruch i aktywny styl życia potrafią zapobiec osteoporozie. Spacery, bieganie czy aerobik z całą pewnością przyniosą pozytywne efekty.
Gdzie można znaleźć najwięcej wapnia?
Najwięcej wapnia zawiera:
- warzywa kapustne
- warzywa rzepowate
- jarmuż
- brokuły
- kelp (wodorost)
- gorczyca
- wakame (wodorost)
- melasa
- fasola
- suszone figi
- wegetariańska pieczona fasola
- biała fasola
- tortilla kukurydziana
- mineralizowany sok pomarańczowy
- czerwona fasola
- czarna fasola
- okra
- kabaczek
- fasola pinto
- tofu
- soja