choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy. Biorąc pod uwagę objawy jakie jej towarzyszą (m.in. ciągłe uczucie zimna, zaburzenia pamięci, depresja, zaparcia) może znacznie obniżać jakość życia. Na szczęście z chorobą można walczyć i to nie tylko za pomocą leków, ale i odpowiedniej diety. Ważne miejsce zajmują w niej składniki mineralne.

CHOROBA HASHIMOTO – NAJCZĘSTSZA PRZYCZYNA NIEDOCZYNNOŚCI TARCZYCY

Choroba Hashimoto, czyli przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym. Oznacza to, że układ odpornościowy zaczyna działać przeciwko nam, a konkretnie produkuje przeciwciała przeciwko tarczycy, które zaburzają jej funkcjonowanie. Przebieg choroby może być bardzo różnorodny a objawy, które daje możemy podzielić na miejscowe (tj. związane z wielkością tarczycy) oraz te, które związane są z niedoborem hormonów produkowanych przez tarczycę. Do najczęstszych objawów zalicza się, m.in.:

  • zaburzenia miesiączkowania
  • łuszczącą się i bladą skórę
  • zwiększenie masy ciała
  • problemy z pamięcią
  • depresję
  • zmęczenie
  • ciągłe uczucie zimna

Wspomniane objawy rozwijają się stopniowo dlatego przez lata możemy nie być świadomi tego, że nasza tarczyca jest zagrożona. Dlatego jeśli coś nas zaniepokoi dobrze jeśli niezwłocznie udamy się do lekarza w celu wykonania badań diagnostycznych.

SKŁADNIKI MINERALNE NIEZBĘDNE W DIECIE OSOBY Z CHOROBĄ HASHIMOTO

W chorobie Hashimoto bardzo ważne jest przestrzeganie odpowiedniej diety, w której istotne miejsce zajmują określone składniki mineralne.

1. Żelazo

Do produkcji hormonów tarczycy potrzebna jest tyreoperoksydaza – enzym, który posiada w swojej cząsteczce żelazo. Oprócz tego u osób z chorobą Hashimoto może występować obniżony poziom hemoglobiny. W związku z tym żelazo to pierwiastek, którego nie może zabraknąć w diecie osób chorujących na Hashimoto. Znajdziemy go, m.in. w:

  • czarnuszce
  • algach nori
  • otrębach pszennych
  • sezamie
  • pestkach dyni
  • otrębach żytnich

dieta przy chorobie Hashimoto

2. Selen

Atomy tego pierwiastka wchodzą w skład enzymów – selenoproteinaz. Jeden z nich (oksydaza jodotyroninowa) jest odpowiedzialny za właściwy przebieg przemian hormonów tarczycy. Dlatego bardzo ważne jest by w diecie osób z chorobą Hashimoto nie zabrakło tego pierwiastka. Występuje on, m.in. w:

  • produktach zbożowych
  • jajkach
  • rybach
  • orzechach brazylijskich
  • orzechach włoskich

3. Cynk

Niedobór cynku zaburza prawidłowe wiązanie trójjodotyroniny. Jest to też ważny pierwiastek ze względu na to, że reguluje wydzielanie insuliny, a także stężenie cholesterolu. Jego źródłem są, m.in.:

  • ostrygi
  • zarodki pszenne
  • otręby pszenne
  • otręby żytnie
  • sezam
  • pestki dyni

Warto podkreślić, że w diecie osób z chorobą Hashimoto nie tylko składniki mineralne odgrywają ważną rolę. Dlatego oprócz włączenia do jadłospisu wyżej wymienionych produktów warto skonsultować się z dietetykiem, który doradzi nam jaka dieta będzie najlepsza w przypadku tej choroby.

Materiał zewnętrzny