Składniki
- 2 duże bulwy selera
- pół kg mięsa mielonego
- 2-3 łyżki kukurydzy z puszki
- łyżka ketchupu
- 15 dag sera żółtego w kawałku
- olej
- sól,pieprz
- DO DEKORACJI
- czerwona papryka
- 4 plasterki wędliny
- 3 plasterki sera żółtego
Opis wykonania
1. Seler obierz, umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości ok. 2 cm. Z każdego plastra selera ostrym nożem wytnij lekko środek. Zagotuj wodę z odrobiną soli i włóż plastry selera i gotuj około 3 minuty. Wyjmij je łyżką cedzakową i osącz. Kiedy już obciekną ułóż je na posmarowanej tłuszczem dużej blasze.
2. Na patelni rozgrzej trochę oleju i mieszając podsmaż mięso. Dodaj ketchup (najlepiej pikantny) i kukurydzę. Wymieszaj i smaż wszystko przez chwilę. Przypraw solą oraz pieprzem. Na każdy kawałek selera nałóż małą porcję farszu.
3. Zetrzyj 15 dag sera żółtego na tarce o małych oczkach i posyp nim porcję selera. Paprykę umyj, osusz, a następnie oczyść i pokrój w paseczki. Z plasterków wędliny i sera wytnij maleńkie kółka. Udekoruj tym potrawę. Wstaw blachę do piekarnika i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
4. Danie jest smaczne na gorąco, podawane z ziemniakami lub ryżem ,a także na zimno jako przekąska.
Smacznego!!!