Składniki

  • 1 kg filetów z sandacza
  • marchew, pietruszka, cebula
  • 3 ziarna pieprzu
  • ziarno ziela angielskiego
  • kawaek liścia laurowego
  • sól,pieprz
  • NA SOS
  • 4 jajka na twardo
  • 3 łyżki „masła”
  • 3 łyżki białego wytrawnego wina
  • łyżka siekanej zielonej pietruszki

Opis wykonania

1.Oczyść filet o ile to możliwe, usuń pęsetką ości żebrowe (w mięsie sandacza jest ich bardzo mało).

2. Przygotuj wywar z włoszczyzny z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego oraz liścia laurowego, dość mocno posól.

3. Włóż do wywaru rybę i gotuj 20 minut na jak najmniejszym ogniu, nie może wrzeć za mocno.

4. Przygotuj sos bardzo drobno: posiekaj jaja, rozpuść w rondelku masło, dodaj jaja, dolej winko, dopraw solą i pieprzem i mocno zagrzej.

5. Ułożone na półmisku porcje sandacza polej obficie sosem. Podawaj z ziemniakami i wytrawnym winem.

Smacznego!!!